Acasă / Trasee / 8. Lăpușnicul Mic – Refugiul Gugu - Vf. Gugu - retur

8. Lăpușnicul Mic – Refugiul Gugu - Vf. Gugu - retur

Interzis iarna

8. Lăpușnicul Mic – Refugiul Gugu - Vf. Gugu - retur

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 12 ore

Grad de dificultate: mediu/dificil

Diferență de nivel: 2100 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție.

Sezonalitate: din cauza lungimii, inaccesibil iarna.

Prezentare: 

Traseul omologat pornește de la intrarea Gura Apelor a Parcului Național Retezat și poate fi parcurs cu un autovehicul de preferat cu gardă înaltă urmărind pentru circa 4 km drumul de acces spre Gura Bucurii, apoi spre dreapta pentru alți 4 km, drumul de contur al lacului Gura Apelor, până la confluența văii Lăpușnicul Mic. Această porțiune de drum este accesibilă doar o perioadă scurtă din an, din luna mai până în noiembrie-decembrie, dar datorită zonei accidentate drumul poate fi blocat de căderi de roci și în sezon, de aceea este necesară o informare în prealabil asupra stării drumului înaintea planificării turei. Traversarea Lăpușnicului Mic nu se poate face cu autovehiculul, podul de tuburi fiind avariat. 

De aici se traversează fie prin apă, fie în perioadele secetoase peste tuburile de beton, acest lucru necesitând mare atenție. Se continuă pe drumul de contur al lacului pentru circa 2km, apoi poteca urcă, pentru prima parte ceva mai abrupt, apoi mai ușor, prin pădurea de molid pe culmea Branu. După circa 2 ore poteca trece de limita superioară a pădurii și urcă ușor relativ paralel cu liziera pădurii prin pajiști cu pâlcuri de ienupăr până la refugiul Gugu, aflat la 1750m altitudine.

De la refugiu, poteca urcă spre dreapta prin șaua dintre vârfurile Branu, 2026 m și Merila Mică, 2130 m, apoi spre sud prin dreapta vârfului Merila Mare, 2170 m. Din Șaua Gugu, se poate admira Lacul Gugu apoi după o urcare abruptă se atinge vârful Gugu 2291 m, cel mai înalt vârf din Masivul Godeanu, aflat și acesta în Parcul Național  Retezat.

Fiind un traseu lung, poate fi realizat în două zile, cu înnoptare la refugiul Gugu și ascensiunea spre vârf și coborârea a doua zi.

Surse de apă sunt la plecarea în traseu, în pădurea de molid, lângă refugiul Gugu la circa 5 min spre sud, la urcarea spre Șaua Merila și spre Vf. Merila Mică. În lunile secetoase e posibil ca unele surse de apă să fie secate.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.