Acasă / Trasee / 4. Râușor – Lacul Ștevia – Șaua Lolaia - Vf. Retezat – Culmea Prelucele – Valea Valareasca - Râușor

4. Râușor – Lacul Ștevia – Șaua Lolaia - Vf. Retezat – Culmea Prelucele – Valea Valareasca - Râușor

Toate anotimpurile

4. Râușor – Lacul Ștevia – Șaua Lolaia - Vf. Retezat – Culmea Prelucele – Valea Valareasca - Râușor

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 10-11 ore

Grad de dificultate: mediu/dificil

Diferență de nivel: 1400 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, iarna porțiunea Șaua Lolaia – Vf. Retezat necesită mare atenție și echipament special.

Prezentare: 

De la baza pârtiei Râușor, traseul urcă pe Valea Șteviei, marcaj bandă roșie alternând zone abrupte cu zone mai line până la limita pădurii de molid unde se află Refugiul Condor, adăpost deschis tot timpul anului. După ieșirea în golul alpin, la circa 2000 m alt. se poate devia de la traseu pentru circa 15 minute pentru a ajunge la Lacul Ștevia, aflat sub pereții abrupți ai Vârfului Retezat. Se revine apoi la traseul principal și după urcarea abruptă în Șaua Lolaia, urmează ascensiunea finală care necesită mare atenție.  De pe Vf. Retezat, 2482m , după circa 4 ore de urcare, se poate coborî pe același traseu sau se continuă spre vest pe Culmea Prelucele, având marcaj triunghi roșu.  Din Șaua Prelucele avem o priveliște spectaculoasă asupra Lacului Ștevia, apoi poteca șerpuiește prin jneapăn, trece pe lângă Colții Prelucelor și coboară prin Șaua Muncelului la Stâna Valareasca și apoi pe drumul forestier până la baza pârtiei Râușor.

Există surse de apă potabilă de-a lungul Văii Ștevia, precum și pe Culmea Prelucele, în zona de jneapăn, unde există două mici izvoare, iar apoi mai jos la stâna Valareasca.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.