Acasă / Trasee / 3. Cârnic – Cabana Gențiana – Lacul Pietrele – Curmătura Bucurii - retur

3. Cârnic – Cabana Gențiana – Lacul Pietrele – Curmătura Bucurii - retur

Toate anotimpurile

3. Cârnic – Cabana Gențiana – Lacul Pietrele – Curmătura Bucurii - retur

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 8-9 ore

Grad de dificultate: mediu

Diferență de nivel: 1450 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, inaccesibil iarna pe poțiunea finală, unde se formează cornișe.

Prezentare: 

Unul dintre cele mai populare trasee din partea nordică a parcului, datorită dificultății relativ medii pentru turiștii obișnuiți cu drumețiile montane. Pornind din locul de parcare Cârnic, traseul urmărește drumul de acces la Cabana Pietrele până în locul numit curba Soacrei. De aici se părăsește marcajul bandă albastră ce urcă spre Cabana Pietrele, traversând Valea Stânișoarei pe marcaj triunghi albastru până la Cabana Gențiana. Se revine la marcajul inițial, poteca urcând deasupra limitei pădurii de molid, străbate zone cu jnepeniș și trecând prin locul numit Bordul Tomii ajunge în zona golului alpin. Acum se pot  admira vârfurile Bucura II și Custura Bucurii (Peleguța) iar după circa 45 de minute se ajunge pe malul lacului Pietrele, la aproape 2000m altitudine. De aici urmează urcarea finală cu peste 200m diferență de nivel, până în Curmătura Bucurii, de unde putem admira lacul Bucura. Această din urmă porțiune este inaccesibilă în sezonul de iarnă din cauza cornișei care se formează pe creastă.

Parcurgerea traseului necesită atenție la traversarea celor două punți peste Valea Stânișoara (aflată în construcție) și Valea Pietrele, în amonte de Cabana Gențiana, precum și la urcarea abruptă spre Curmătura Bucurii.

De-a lungul traseului sunt suficiente surse de apă potabilă, iar la Cabana Gențiana se poate servi ceai sau răcoritoare.

Face parte din traseul omologat Ohaba de sub Piatră - Câmpul lui Neag, magistrala ce traversează parcul pe direcția nord-sud, cu un timp de parcurgere de 18-19 ore.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.