Acasă / Trasee / 13. Cheile Buții – Cabana Buta – Vf. Piule – Vf. Pleșa – Cheile Buții

13. Cheile Buții – Cabana Buta – Vf. Piule – Vf. Pleșa – Cheile Buții

Toate anotimpurile

13. Cheile Buții – Cabana Buta – Vf. Piule – Vf. Pleșa – Cheile Buții

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 8-9 ore

Grad de dificultate: mediu

Diferență de nivel: 1900 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, accesibil iarna pe porțiunea de creastă doar cu echipament special.

Prezentare: 

Pornind din Complexul Cheile Buții, poteca marcată cu banda albastră și cruce roșie urcă prin pădure  și câteva poieni și intersectează drumul de acces Câmpu lui Neag - Cabana Buta. Se urmează acest drum până la cabană, apoi după câteva sute de metri se ajunge la refugiul Salvamont și locul de campare Buta. De aici se continuă spre Stâna Scorota pe marcajul banda galbenă, se traversează pârâul Buta Mică după care poteca urcă ușor până la ieșirea din pădure spre abruptul Gurganului. Traseul urcă pe grohotiș și printre jnepeni în Șaua Iepii (Scorota) și apoi în punctul maxim al traseului, Vf. Piule 2081 m. 

Se continuă pe creastă, cu panorame deosebite asupra Culmei Oslea și a Văii Jiului de Vest, traversând zone abrupte, porțiuni cu brâne înguste și pâlcuri de jnepeni până în ultimul vârf al crestei, Vf. Pleșa, 1840m. Coborârea continuă prin pădurea de molid, apoi de foioase, ajunge la Schitul Dâlma Mare de unde pe     drumul forestier se ajunge în drumul național 66A. După circa 2 km se ajunge la punctul de plecare, urmând spre dreapta la Gura Butei drumul de acces spre Cheile Buții.

Parcurgerea traseului necesită atenție la traversarea zonei de creastă, mai ales în condiții de ploaie, când calcarul poate fi alunecos. Surse de apă se pot găsi la Buta Mică, Cabana Buta, în pădure sub Vf. Pleșa.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.