Acasă / Trasee / 12. Cheile Scorotei – Stâna Scorota – Șaua Drăcșanu – Vf. Piatra Iorgovanului – Câmpușel – Cheile Scorotei

12. Cheile Scorotei – Stâna Scorota – Șaua Drăcșanu – Vf. Piatra Iorgovanului – Câmpușel – Cheile Scorotei

Toate anotimpurile

12. Cheile Scorotei – Stâna Scorota – Șaua Drăcșanu – Vf. Piatra Iorgovanului – Câmpușel – Cheile Scorotei

Traseele turistice afișate pe pagina web: www.retezat.ro sunt recomandări ale Administrației Parcului Național Retezat pe teritoriul parcului și al siturilor Natura 2000 suprapuse. Traseele turistice integrale din masivele Retezat– Retezatul Mic – Godeanu, precum și descrierea acestora o găsiți pe website-ul SalvamontHD – Serviciul public județean Salvamont https://www.salvamonthd.ro/, secțiunea Turism.

Timp de parcurgere: 8 ore

Grad de dificultate: mediu

Diferență de nivel: 1400 m

Nivel de echipare: echipament de drumeție, special pe timp de iarnă.

Sezonalitate: se poate parcurge tot timpul anului, accesibil iarna pe porțiunea de creastă doar cu echipament special.

Prezentare: 

Traseul pornește din drumul național 66A, traversează Jiul de Vest, pătrunde prin Cheile Scorotei, traversează pădurea de fag și amestec și ajunge la ieșirea din pădure la Stâna Scorota. De aici se părăsește marcajul punct galben și se urcă spre nord-vest pe o potecă pastorală în golul alpin prin Șaua Drăcșanu, până la intersecția cu traseul principal de creastă al Retezatului calcaros, marcat cu bandă roșie. Se urmează traseul spre stânga traversând Scocul Drăcșanului, se ocolește prin stânga Vf. Albele, apoi trecând prin Șaua Stănuleții Mici se ajunge la vârful Piatra Iorgovanului, 2014 m, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Retezatul Calcaros.

Se coboară apoi urmând marcajul triunghi roșu prin pajiști alpine, pâlcuri de ienupăr și jneapăn, apoi în pădurea de amestec până în poiana din Valea Iarului. Marcajul se oprește în zona Câmpușel lângă drumul național 66A pe care urmându-l circa 3km, se ajunge în punctul de plecare.

Fiind un traseul aflat într-o zonă calcaroasă, sursele de apă sunt puține, cea mai importantă fiind la Stâna Scorota.

Galerie foto

Atenție!

Durata de timp înscrisă în tabel și pe indicatoarele de pe teren este medie. În funcție de condiția fizică, greutatea bagajului, starea de sănătate a turiștilor, starea vremii, mărimea grupului, lungimea pauzelor șamd, durata în care se parcurge traseul poate fi mai mică decât cea precizată sau mult mai mare. Se recomandă alegerea traseului în funcție de capacitățile celui mai puțin antrenat din grup.