Acasă / Noutăți / Ziua Mondială a zonelor umede

Ziua Mondială a zonelor umede

Ziua Mondială a zonelor umede
Ziua Mondială a Zonelor Umede se sărbătorește în fiecare an la data de 02 februarie și are ca scop sensibilizarea globală privind valoarea zonelor umede pentru omenire și planetă.
 
Astăzi se marchează și data adoptării în 1971, în orașul iranian Ramsar, a Convenției asupra zonelor umede, un document internațional care stabilește reguli de protecție a ecosistemelor formate din zone umede. În sensul Convenției Ramsar, zonele umede sunt întinderi de bălți, mlaștini, turbării, de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depășește 6 m.
 
Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede deoarece găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristice, îndeplinesc funcții ecologice fundamentale și au o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.
 
Mai multe informații despre Ziua Mondială a Zonelor Umede se află pe https://www.worldwetlandsday.org/