Acasă / Noutăți / 1 aprilie - Ziua Internaţională a Păsărilor

1 aprilie - Ziua Internaţională a Păsărilor

1 aprilie - Ziua Internaţională a Păsărilor
În 1 aprilie sărbătorim Ziua Internaţională a Păsărilor, cu scopul conştientizării necesităţii protecţiei păsărilor prin ocrotirea habitatelor lor, marcând întoarcerea păsărilor din zonele unde au iernat. Ziua Internaţională a Păsărilor se sărbătoreşte la 1 aprilie, începând din anul 1906, în baza Convenției pentru protecția păsărilor, semnată la Paris în data de 19 martie 1902.
 
Avifauna Parcului Național Retezat cuprinde, în urma cercetărilor recente efectuate în parc cu ocazia inventarierii şi cartării speciilor, un număr de 108 specii de păsări.
Acvila de munte (Aquila chrysaetos) este emblema Parcului Național Retezat.
 
Datorită tuturor valorilor sale naturale, în anul 2007, Parcul Naţional Retezat a fost inclus în rețeaua europeană de zone protejate Natura 2000: Situl Natura 2000 de Importanţă Comunitară ROSCI0217 Retezat și Aria de Protecție Specială Avifaunistică Natura 2000 ROSPA0084 Munţii Retezat. Situl Natura 2000 ROSPA0084 Munţii Retezat (Directiva Păsări) se suprapune integral şi exact peste suprafaţa Parcului Naţional Retezat, fiind situat preponderent în judeţul Hunedoara, extinzându-se puţin şi în judeţele Gorj şi Caraş-Severin, acoperind mare parte din Masivul Retezat, Masivul Godeanu în totalitate şi o mică parte din Munţii Ţarcu, în partea vestică a Carpaţilor Meridionali, între limitele altitudinale de aprox. 700 m (în partea sa vestică, pe valea Râului Mare) şi 2509 m (vf. Peleaga).
 
Avifauna este bine reprezentată de specii caracteristice zonei în care se găseşte situl, cu numeroase specii de răpitoare de zi şi de noapte, precum şi insectivore, foarte importante de menționat fiind câteva specii amenințate la nivelul Uniunii Europene: ierunca, acvila de munte (este al doilea sit ca importanță din țară pentru această specie), şoimul călător, minuni- ța, ciuvica, buha mare, ciocănitoarea de munte şi muscarul mic. În zona acestui sit întâlnim şi alte specii de păsări importante, ca de exemplu: acvila țipătoare mică, viesparul, şerparul, huhurezul mare, barza neagră, 3 specii de ciocănitoare, cârstelul de câmp ş.a.
 
Vă invităm să decoperiți avifauna Parcului Național Retezat la link: https://retezat.ro/specii?tax=4