Acasă / Noutăți / 22 Martie 1935 - 2024: 89 de ani Parcul Național Retezat

22 Martie 1935 - 2024: 89 de ani Parcul Național Retezat

22 Martie 1935 - 2024: 89 de ani Parcul Național Retezat

Astăzi, 22 Martie 2024, sărbătorim 89 de ani de Parcul Național Retezat! Am sărbătorit această zi cum ne place nouă mai mult, lucrând cu noua generație de protectori ai aceste zone: Junior Rangerii Parcului Național Retezat. Este extrem de important ca tinerii din comunitate să fie implicați în conservarea și protecția Parcul Național Retezat . Având în vedere că în 21 Martie a fost Ziua Internațională a Pădurii și în 22 Martie este Ziua Internațională a Apei, am discutat și despre importanța acestor habitate și impactul lor asupra biodiversității și sănătății umane.


Junior Rangerii au aflat mai multe despre istoria Parcul Național Retezat și despre toți cei care au contribuit și contribuie în continuare la protecția acestei zone minunate. Dorim să mulțumim comunității, partenerilor noștri, voluntarilor, tinerilor și tuturor celor care au pus umărul la protecția și conservarea parcului. Fiecare contribuție, mare sau mică, joacă un rol crucial în succesul eforturilor noastre de conservare. Este important să recunoaștem și să apreciem munca și dedicarea fiecărei persoane implicate, deoarece protejarea patrimoniului natural este o responsabilitate colectivă.


Retezatul este primul parc national din România și a fost înființat la inițiativa profesorului Alexandru Borza și savantului biolog Emil Racoviță. La înființare, Parcul Național Retezat cuprindea o suprafață de 13 000 ha (aprox. 100 km2), care în timp s-a tot mărit ajungând în prezent la peste 38 000 ha. Parcul Național Retezat, datorită habitatelor sale foarte diverse, multe naturale, sau puțin modificate de intervenția umană, adăposteşte o faună și floră deosebit de bogată, atât în ceea ce priveşte numărul de specii, cât şi numărul mare de exemplare care alcătuiesc populațiile acestor specii.


Frumusețea Parcului Național Retezat atrage turiști din toată lumea, fermecând prin peisajele de o autentică sălbăticie, conturate de păduri, lacuri glaciare, păşuni alpine şi piscuri înalte, dar şi de flora şi fauna acestor locuri. Parcul Național Retezat înseamnă munți, păduri, zone de jnepeniș, râuri, cascade, chei, lacuri glaciare, poteci de creastă, o contopire a cerului și pământului care te lasă de cele mai multe ori fără grai. Parcul Național Retezat este un colţ de rai care merită să fie protejat.


Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.

Galerie foto