Adevăr vs Dezinformare PDF Print E-mail

(cumpărarea Parcului Retezat, defrișări, păduri virgine, asfaltarea Retezatului, urși)

Sunt câteva întrebări pe care le-am primit de la oameni de bun-simț, îngrijorați de soarta Parcului Național Retezat. Dăm răspunsurile aici, să le vadă toată lumea

Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat Parcul National Retezat?
De retinut: multe zone din masivele Retezat si Godeanu NU sunt in Parc. Niciun metru pătrat din Parcul Național Retezat nu aparține firmei Holzindustrie Schweighofer. Proprietarii terenurilor/padurilor din Parc sunt enumerați aici: http://retezat.ro/index.php/noutati/comunicate-de-presa/202-proprietari-padure-gol-alpin-parcul-national-retezat.html

Mai există păduri în PN Retezat sau au fost defrișate ?
Există păduri multe, frumoase și neatinse. Vă invităm să le vedeți! Sunt ocrotite în zona de protecție strictă și în zonele de protecție integrală. Aici nu se taie nimic, nici măcar arborii morți. Vezi
AICI pe harta zonele roșii și portocalii.

În zonele tampon sunt permise tăierile de arbori în anumite condiții clar stabilite de lege. Nicăieri în Parc nu sunt permise defrișările. Tehnic, defrișare e când tai pădurea de pe o anumită suprafață și în locul ei construiești ceva (șosea, stadion, oraș, etc) sau dai altă întrebuințare terenului (îi schimbi folosința scoțându-l din fondul forestier). În Parc nu se permite așa ceva. În zonele tampon, în parcelele unde e permisă tăierea pădurii, va fi tot pădure și în viitor. Ori se regenerează natural, ori se împădurește prin plantări făcute de administratorii fondului forestier. De exemplu, în zona tampon, pe Râu Șes, unde s-au făcut tăieri de arbori, pădurea a inceput sa creasca prin regenerare naturala combinata cu împăduriri facute de către Ocolul Silvic Retezat.

Romania a pierdut Parcul Retezat, ”ultima padure virgină din Europa”?
Nici gând!
Parcul Retezat nu găzduiește ”ultima pădure virgină din Europa”. Vezi aici Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din 28.11.2016 http://mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2016-12-07_Prezentare_Catalog_Paduri_virgine%281%29.pdf si de aici se poate descarca editia aug. 2017  http://apepaduri.gov.ro/paduri/
În acest Catalog urmează să fie incluse și alte suprafețe de păduri virgine și cvasivirgine identificate în viitor. ”Există în prezent, depuse la Gărzile Forestiere în vederea verificării şi avizării, studii de fundamentare pentru includerea în Catalog, elaborate de către organizaţii neguvernamentale, administratori de păduri, administratori ori custozi de arii naturale protejate sau de către experţi persoane fizice.” precizează MMAP.
Parcul acoperă o suprafață totală de 38.138 ha (gol alpin+păduri), iar î
n Europa există 322.000 ha paduri virgine (sursa WWF). Și în Retezat exista câteva paduri naturale - asemanatoare padurilor virgine- bine conservate. Nu au disparut și nu au fost tăiate de nimeni, nici de ”țapinari cu drujbe”, nici de ”mafia pădurilor”cum se scrie pe unele site-uri.

Asfaltul trece prin inima Parcului Retezat?
S-a vorbit mult și prost despre ”Asfaltarea Retezatului”. Drumul DN66A Petroșani – Herculane, zis și ”drumul lui Băsescu” trece pe la limita de sud a Parcului, pe malul Jiului de Vest, pe o distanță de 3,2 km. NU taie Retezatul în două cum au crezut naivii ușor de manipulat.
Vezi harta AICI

În ultima perioadă urșii au atacat mai mulți oameni în Retezat?
Niciun turist nu a fost rănit de urs. În 2016-2017 au fost două cazuri de ciobani răniți de urs:
-2016: un cioban a sărit la urs să-i scoată oaia din gură. Ursul l-a considerat competitor la hrană și a vrut să-l îndepărteze de pradă, nu să-l mănânce.
-2017: un ucenic la o stâna din Secări a dat noaptea peste un urs venit la oi. Ursul s-a speriat de lumina lanternei și l-a trântit pe băiat la pământ. Tânărul s-a ales doar cu zgârâieturi la piciorul drept.

29.07.2016, 08.08.2017

SUS